Disidentul rus Aleksei Navalnîi, otrăvit în Rusia, a ieșit din comă.

Anunțul a fost făcut de către reprezentanții spitalului din Berlin unde acesta este tratat, potrivit BBC.

Potrivit anunțului instituției medicale, starea de sănătate a reprezentantului opoziției este mai bună.

Navalnîi s-a aflat în comă indusă în urma otrăvirii sale cu o substanță despre care medicii germani au anunțat că ar fi Novichok.

De asemenea, reprezentanții spitalului Charité  din Berlin, unde Navalnîi se află internat, au anunțat că acesta răspunde la stimulii verbali.

Totodată, el nu ar mai avea nevoie în acest moment de ventilație mecanică.

Cu toate că starea sa de sănătate s-a îmbunătățit, reprezentanții clinicii spun că este mult prea devreme pentru a putea evalua efectele pe care otrava le-a avut asupra corpului lui Navalnîi.

Aceeași substanță a fost folosită pentru otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, în 2018, în Marea Britanie. Ambii au supraviețuit otrăvirii.

Echipa lui Navalnîi susține că acesta a fost otrăvit la comanda Kremlinului

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, se află internat într-un spital din Germania după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion cu care se deplasa de la Tomsk către Moscova. El a fost internat inițial într-un spital din Rusia, dar a fost transferat ulterior în Germania pentru a primi îngrijiri.

Membrii echipei sale susțin că acesta ar fi fost otrăvit în aeroportul din Tomsk și l-au acuzat pe președintele țării, Vladimir Putin, că ar fi ordonat asasinarea disidentului.

Procurorii ruși au anunțat săptămâna trecută că nu se impune o anchetă penală în ceea ce privește îmbolnăvirea subită a lui Aleksei Navalnîi.

Kremlinul a făcut apel joi la statele occidentale să nu se grăbească să acuze Rusia pentru otrăvirea lui Navalnîi și a adăugat că nu există dovezi pentru acuzarea autorităților de la Moscova pentru aceasta.

Declarația lui Peskov vine în contextul în care tot mai multe voci din statele occidentale cer noi sancțiuni la adresa Rusiei după otrăvirea lui Navalnîi.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, deși nu este adepta unor noi sancțiuni, a cerut Rusiei să facă tot posibilul pentru ca adevărul să iasă la iveală, iar responsabilii pentru otrăvirea disidentului să fie trași la răspundere.

Mai mulți politicieni și diplomați germani au avertizat joi că este nevoie de un răspuns european coordonat față de proiectul gazoductului Nord Stream 2.