DIICOT a dat cea mai mare lovitură mafiei stupefiantelor din România. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au realizat o captură-record de pastile de captagon și hașiș, cea mai mare din istorie, care pe piața neagră ar fi ajuns să valoreze peste 60 de milioane de euro!

Luna august a fost plină pentru procurorii DIICOT. Împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog și Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, au rezolvat cel mai tare caz având ca obiect traficul internațional de droguri de mare risc, arată DIICOT într-un comunicat de presă.

Drogurile proveneau din Latakia, portul sirian controlat de ruși!

În urma investigațiilor, a fost identificată o navă care transporta două containere ce conțineau 40 de tone de produse nealimentare. Marfa era expediată din Portul Latakia, Siria, și a tranzitat Turcia înainte de a ajunge, ca destinație finală, în Portul Constanța. La data de 30.08.2020, nava a ancorat în Portul Constanța, iar containerele au fost descărcate.

În urma percheziționării containerelor, într-unul dintre acestea au fost descoperite cantitățile de aproximativ 1,5 tone de hașiș și 751 de kg de pastile de captagon (4.024.250 de pastile de captagon)! Drogurile identificate erau disimulate între recipientele de carton cu marfă transportată legal, astfel încât să se evite descoperirea acestora prin mijloace tehnice specifice de detectare. Marfa de acoperire, săpun organic cu o densitate foarte mare, avea menirea de a masca drogurile.

Captagonul, zis și „drogul Jihadului”

Pastilele de tip captagon sunt cunoscute și sub denumirea de „drogul Jihadului”. De obicei, pastilele de captagon au un conținut ridicat de amfetamină. DIICOT informează că valoarea de piață a drogurilor capturate este de aproximativ 60.000.000 de euro!

În prezent, procurorii DIICOT efectuează o serie de cercetări cu privire la mai multe persoane, și români, dar și străini, pentru a se stabili implicarea lor în organizarea transportului de droguri.