”Cu cine ați vota dacă alegerile din București s-ar desfășura duminica viitoare?” 

Bătălia electorală se anunță a fi una extrem de dură, iar fiecare partid trimite în fața alegătorilor personalități carismatice care propun proiecte sociale și politice pe termen lung și mediu.

Într-un astfel de context, CURS  a realizat – în perioada 12-16 august 2020 – un sondaj de opinie ale cărui rezultate sunt absolut surprinzătoare.

Trebuie precizat că ”universul de eșantionare” a fost reprezentat de populația adultă, rezidentă în București, în vârstă de 18 și peste, la întrebări răspunzând 921 de persoane.

În ceea ce privește marja de eroare, aceasta este de +/- 3,2%, la un nivel de încredere de 95 %, iar validarea eșantionului a fost realizată pe baza ultimelor date furnizate de Insitutul Național de Statistică.

Alegerile pentru Consiliile locale

În cazul în care alegerile pentru Consiliile locale ar avea loc peste o săptămână, este preconizată o prezența la vot de 47 %, potrivit sondajului realizat de CURS.

57 % dintre respondenți au confirmat că vor merge la vot dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare, 18 % dintre ei spunând ”probabil că da”.

Bineînțeles, există și alegători care au spus că nu ar merge la vot – 2 % -, iar 22 % dintre cei chestionați afirmă că ”probabil nu vor merge”. 1 % dintre respondenți au declarat că nu sunt siguri care ar merge sau nu la vot.

”Cu ce partid sau alianță politică ați vota?”

Surprinzător sau nu, Partidul Mișcarea Populară se poziționează pe locul al patrulea în preferințele alegătorilor, în cazul în care alegerile ar avea loc duminica viitoare.

PMP primește 9% dintre voturile respondenților care au participat la acest sondaj CURS, primele trei locuri ale clasamentului fiind ocupate de PSD – 30 % -, PNL – 24 % – și Alianța 2020 USR Plus – 24 %, la egalitate cu Partidul Național Liberal.

Surpriză în lupta pentru fotoliul de Primar General al Capitalei

Lupta pentru fotoliul de Primar General al Capitalei nu este numai tensionată, ci și incitantă, iar calculele hârtiei se pot schimba dintr-un moment în altul.

Traian Băsescu, fostul președinte al României, dar și fot primar al Capitalei, ocupă locul trei al clasamentului, în urma sondajului realizat de CURS, obținând nu mai puțin de 20 % dintre preferințele respondenților.

Gabriela Firea (PSD) este creditată cu prima șansă, în momentul de față – 39 % dintre respondenți au declarat că ar vota cu ea dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare -, iar Nicușor Dan (PNL – USR PLUS) se poziționează pe locul al doilea, 31 % dintre respondenți afirmând că l-ar vota pentru funcția de Primar General al Capitalei.

Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) ar fi votat, duminica viitoare, de 4 % dintre cei chestionați, iar Ioan Sârbu (Alianța Pro București 2020) s-a plasa pe poziția a cincea – 3 %.

”Dacă ar candida următoarele persoane, pe cine ați vota la Primăria Municipiului București?”

Gabriela Firea (PSD) ocupă, din nou, prima poziție și în ceea ce privește această întrebare pusă celor 921 de respondenți, 44 % dintre aceștia menționând că i-ar acorda votul.

Locul al treilea oferă o altă supriză – Mihail Neamțu (PMP), cu 5 % din voturi -, iar poziția a doua a acestui clasament provizoriu stabilit potrivit sondajului CURS îi aparține lui Nicușor Dan (PNL-USR PLUS), cu 42 % dintre preferințe.

Locurile 4 și 5 sunt ocupate de Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) – 5 % – și Ioan Sârbu (Alianța Pro București 2020) – 3 %: