Ministerul Sănătății din regiunea rusă Omsk a anunțat sâmbătă că nu au fost identificate substanțe toxice în sângele disidentului Aleksei Navalnîi.

Potrivit Ministerului, medicii au încercat să identifice în sângele lui Navalnîi substanțe precum barbiturice, stricnină, otrăvuri sintetice și oxibutirate, informează The Washington Post.

Ministerul a mai adăugat că au fost identificate urme de alcool și cofeină în sângele disidentului. Anastasia Vasilieva, președintele Alianței Medicilor, un grup independent de medici care îl susțin pe Navalnîi, a declarat, însă, că acesta nu consumă niciodată alcool.

Purtătoarea de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, Kira Yarmysh, a descris refuzul inițial al medicilor de a permite transferul acestuia în străinătate ca fiind o tentativă de omor, sugerând pe Twitter că autoritățile au încercat să îl țină cât mai mult în spitalul din Omsk pentru ca „otrava din corpul său să nu mai poată fi identificată”.

Aleksei Navalnîi a fost transferat în Germania

Politicianul a fost transferat sâmbătă dimineața în Germania, după ce vineri seara medicii care îl tratează au fost de acord cu transferul.

Inițial, însă, aceștia au susținut că Navalnîi nu poate fi transportat în străinătate pentru a primi tratamentul de care are nevoie întrucât starea sa de sănătate nu ar fi fost suficient de bună pentru ca acesta să suporte transferul.

Soția politicianului, Iulia Navalnaia, i-a trimis o scrisoare președintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru ca acesta să permită transferul soțului său în Germania.

Organizația non-guvernamentală pentru protejarea drepturilor omului Cinema for Peace Foundation a trimis, în noaptea de joi spre vineri, o aeronavă dotată cu echipamente de ultimă generație și medici specializați în tratarea pacienților comatoși pentru a-l prelua pe Navalnîi și pentru a-l aduce la o clinică din capitala Germaniei, Berlin.

Navalnîi, un politician în vârstă de 44 de ani, este unul dintre cei mai aprigi critici ai președintelui Vladimir Putin. Acesta a ajuns joi la Terapie Intensivă în spitalul din Omsk. Susținătorii săi cred că Navalnîi a băut ceai otrăvit și Kremlinul ar fi responsabil atât pentru suferința acestuia, cât și pentru întârzierea transferului într-un spital din Germania.