Președintele Aleksandr Lukașenko a declanșat Jihadul în Minsk. Doi membri ai Opoziției din Belarus au fost arestați luni dimineață, notează presa internațională. Cei doi erau implicați în demersurile care urmăreau realizarea unei tranziții politice după scrutinul contestat din 9 august.

Serghei Dilevski şi Olga Kovalkova au fost arestaţi de Poliţia antirevoltă la intrarea în uzina de tractoare de la Minsk. Anunțul l-a făcut Denis Sadvoski, un aliat politic al Olgăi Kovalkova și preşedintele Comitetului de grevă al uzinei. Serviciul de presă al opoziţiei belaruse a confirmat aceste arestări, precizând că ele au avut loc „în cadrul unei proceduri administrative”, care ar putea avea legătură cu manifestaţia de amploare, neautorizată, desfăşurată duminică la Minsk.

Olga Kovalkova, plângere la Curtea Supremă împotriva lui Lukașenko!

Olga Kovalkova este noul simbol al revoltei din Belarus, un politician care a ales să lupte în țară alături de protestatari, refuzând să fugă de frica lui Aleksandr Lukașenko.

Însoţită de un alt membru al consiliului, avocatul Maxim Znak, Kovalkova a depus vineri o plângere la Curtea Supremă pentru a obţine anularea alegerilor prezidenţiale, oficial câştigate de preşedintele Aleksandr Lukaşenko cu 80% din voturi. Opoziţia consideră că învingătorul real a fost Svetlana Tihanovskaia, în prezent refugiată în Lituania, punctează agenția Middle Town Press.

Ministrul german de externe Heiko Maas, care întreprinde luni o vizită în Ucraina, a reiterat apelul european către Lukaşenko să accepte dialogul pentru rezolvarea unei „situaţii critice”. „Cred că Lukaşenko vede că în ultimele săptămâni străzile s-au umplut de manifestanţi. De aceea facem apel să nu se recurgă la violenţe, să se respecte drepturile manifestanţilor”, a adăugat Maas.