Medicii de la spitalul din Berlin în care se află internat opozonatul rus Aleksei Navalnîi au confirmat în mod oficial că acesta a fost otrăvit cu o substanță care aparține „grupului de inhibitori de colinesterază”.

Spitalul Charite, unde a fost transferat Aleksei Navalnîi și unde este tratat în prezent, a transmis într-un comunicat faptul că „probele clinice arată o intoxicare cu o substanță care aparține grupului inhibitorilor de colinesterază”.

De asemenea, medicii au precizat că starea opozantului rus este una gravă, însă momentan viața nu îi este pusă în pericol, relatează BBC.

Diagnosticul oficial: Aleksei Navalnîi a fost otrăvit

„Efectul otrăvii, inhibarea colinesterazei în organism a fost dovedită de mai multe ori și în mai multe laboratoare independente. Dl. Navalnîi este tratat cu atropină”, potrivit sursei citate.

Momentan nu se știe care este substanța exactă. Am ănceput o amplă analiză. Efectul otrăvii a fost confirmat de mai multe ori, în mai multe laboratoare”, se mai arată în comunicatul emis de spitalul din Berlin.

De asemenea, medicii au anunțat că substanța ar putea avea efecte grave asupra sistemului nervos.

Substanța a mai fost folosită pentru „eliminarea” unui dizident rus, fost agent KGB

Aleksei Navalnîi este tratat cu atropină, același medicament utilizat în cazul fostului agent KGB Sergei Skripal de către medicii din Marea Britanie după ce fusese otrăvit de un agent al Novichok în Salisbury în 2018.

Inhibitorii colinesterazei sunt compuși chimici folosiți pentru tratarea mai multor boli, precum Alzheimer, dar sunt prezenți și la unii agenți nervoși și pesticide.

Efectele adverse pot include suprastimularea unei părți a sistemului nervos, determinând ca unele funcții corporale să devină epuizate, conform Centrului Național pentru Informații Biotehnologice din SUA.

În cursul zilei de luni, 24 august, un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că este „destul de probabil” ca Aleksei Navalnîi să fie victima unei otrăviri.

„Este vorba despre un pacient care, destul de probabil, a fost victima unui atac cu otravă”, a declarat Steffen Seibert, care a justificat, astfel, protecţia poliţiei oferită de spitalul de la Berlin lui Aleksei Navalnîi.

Transportat din orașul Omsk (Siberia), Navalnîi este acum spitalizat în comă la Berlin.

Rușii susțin contrariul: nu s-a găsit otravă în sângele lui Navalnîi!

Pe de altă parte, autoritățile ruse susțin că problemele de sănătate ale lui Navalnîi sunt cu totul altele. Ministerul Sănătății a anunțat că nu s-au găsit substanțe toxice în sângele disidentului, precum barbiturice, stricnină, otrăvuri sintetice sau oxibutirate. În schimb, au fost identificate urme de alcool și cofeină!

Purtătoarea de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, Kira Yarmysh, a descris refuzul inițial al medicilor de a permite transferul în străinătate al pacientului drept o tentativă de omor. Într-un comentariu pe Twitter, Kira Yarmysh a scris că autoritățile din Omsk au încercat să-l țină cât mai mult în spital pe Navalnîi „pentru ca otrava din corpul său să nu mai poată fi identificată”.

Cum își anihilează Kremlinul opoziția: Unii s-au îmbolnăvit subit, alții au fost otrăviți

Aleksei Navalnîi nu este singurul care pare că a fost luat de țintă de Kremlin.  Sergei Skripal, Vladimir Kara-Murza și Alexander LȘitvinenkp sunt doar câțiva despre care se crede că sunt victimele regimului din Rusia.