Curtea de Apel București (CAB) s-ar putea pronunța, vineri cu privire la contestația la executare depusă de Liviu Dragnea, prin care fostul lider PSD solicită să fie eliberat din penitenciar pe motiv că este deținut ilegal.

Știrea inițială. Liviu Dragnea mai trebuie să aștepte încă o zi ca să afle dacă poate ieși din închisoare. Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru vineri pronunţarea unei decizii pe contestația la executare depusă de fostul președinte al PSD, prin care solicita să fie eliberat din închisoare pe motiv că este reținut ilegal.

În timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, Liviu Dragnea a declarat că este nevinovat, susţinând că, dacă va fi menţinut în închisoare „prin încălcare brutală a drepturilor omului”, înseamnă că justiţia din România „nu rezistă la presiuni politice”.

Liviu Dragnea: „Am fost trimis la puşcărie total nevinovat”

„Spun ce am mai spus. Am fost trimis la puşcărie total nevinovat. Pe fond, am fost trimis la închisoare de un complet nelegal. Avocatul a arătat că România e parte la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care e clară şi fără echivoc. Am fost trimis la închisoare prin nerespectarea legii şi, dacă voi fi menţinut în închisoare prin încălcare brutală a drepturilor omului, înseamnă că în România justiţia nu rezistă la presiuni politice”, a declarat Liviu Dragnea.

În încheiere, ex-președintele PSD le-a transmis magistraților: „Sper că veţi adopta o decizie prin care să nu se menţină nerespectarea CEDO sau a legilor ţării”.

La contestația depusă, avocații lui Dragnea au invocat un recurs în drept intitulat „habeas corpus” – o lege cu caracter constituţional, promulgată în anul 1679 de către Parlamentul englez, prin care se garantează libertatea persoanei. Avocaţii susţin că acesta este deţinut ilegal în penitenciar deoarece completul de 3 judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat nu era specializat să judece fapte de corupţie. Avocaţii invocă astfel o decizie a Curţii Constituţionale din octombrie 2019.

Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.