Fostul președinte Traian Băsescu se declară sigur că va obține victoria în alegerile pentru Primăria Capitalei , precizând că mizează pe votul nehotărâților. În același timp, candidatul PMP la funcția de edil al Bucureștiului atrage atenția asupra faptului că alegătorii își vor asuma un risc prin prezența la urne în contextul pandemiei de coronavirus. Prin urmare, autoritățile ar fi trebuit să introducă posibilitatea de a vota prin corespondență și la alegerile locale, este de părere Băsescu, potrivit www.b1.ro.

Întrebat, joi seara, la România TV, cum vede lupta pentru Primăria Capitalei, Traian Băsescu a răspuns: ”La București, câștigătorul se cunoaște, sunt eu. Uitați-vă la câți nehotărâți sunt, care nu voiau nici cu doamna Firea, nici cu domnul Nicușor Dan. Cred că acolo este rezervorul meu principal, și nu în electoratul lor care, probabil, este fidelizat. Nu pot avea pretenția să iau din electoratul USR-ului sau din cel al PSD-ului, nici nu cred că ar fi o bună abordare, dar este foarte mult electorat nehotărât, care e nemulțumit de doamna Firea și are puțină încredere în Nicușor Dan. Pe acel electorat îl vizez eu și nu vă ascund că vizez și electoratul fostului PDL. Principalul bazin pe care îl vizez este cel al nehotărâților”.

De asemenea, întrebat dacă, din punctul său de vedere, oamenii vor merge la vot la alegerile locale, în condițiile în care o bună parte din populație este îngrijorată de pandemia de coronavirus, Traian Băsescu a răspuns: „Din păcate, Guvernul nu face nimic pentru a stimula prezența la vot. Se putea introduce foarte bine votul prin corespondență. Așa cum poștașul vine și îți aduce talonul de pensie, putea să-ți aducă un plic cu buletinul de vot și cu asta basta, nu te duceai în secția de votare, unde orice cetățean va vedea un risc. E riscul să pui mâna pe aceeași ștampilă pe care a pus mâna cel dinaintea ta, de a intra intra în cabină imediat după cel care a votat înainte, de a pune mâna pe clanța ușii, de a pune mâna pe pix. Deci sunt multe riscuri pe care cei care vor merge la vot și le asumă, iar Guvernul trebuie, mai ales în orașele în care sunt focare de pandemie, să ia măsura votului prin corespondență. Așa cum a funcționat la alegerile parlamentare și prezidențiale, ar fi funcționat, cel puțin la fel de bine, la alegerile locale”.

Alegerile locale, care ar fi trebuit să aibă loc în luna iunie, au fost amânate din cauza epidemiei de coronavirus și sunt programate acum pentru data de 27 septembrie. Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în conferința de presă pe care a susținut-o la Palatul Cotroceni, că dacă numărul de îmbolnăviri nu va crește în următoarea perioadă, alegerile pot avea loc, desigur cu respectarea regulilor de siguranță sanitară și distanțare.

”Deocamdată nu avem niciun motiv să credem că numărul de infectări crește exponențial, dar oricum situația e fluidă. Trebuie să urmărim atent evoluția. Din acest mortiv, nu pot să vă spun care va fi situația peste 2-3-5 săptămâni, dar cu toții sperăm că nu se va extinde exponențial epidemia, ci se va reduce numărul de noi infectări zilnice, ca să avem posibilitatea să declarăm măsuri care fac alegerile sigure. Dacă lucrurile merg rezonabil mai departe, eu sunt de părere că se pot organiza alegeri. Nici aceste alegeri nu vor fi ca până acum. Se va purta masca, se va sta la o distanță rezonabilă. Vor fi reguli speciale, dar ele pot fi ușor respectate”, a spus Klaus Iohannis.