Legea în vigoare prevede că o persoană care a intrat în contact cu o alta infectată trebuie să intre în carantină pe o perioadă de 14 zile. Reprezentanții DSP precizează de ce drepturi salariale beneficiază angajații dacă trebuie să se izoleze.

O persoană intră în izolare timp de 14 zile ori de câte ori intră în contact cu o persoană infectată, diagnosticată cu noul COVID-19, potrivit legii în vigoare. Iar în prezent există numeroase cazuri de persoane care trebuie să facă acest lucru ținând cont de faptul că numărul zilnic de noi infectări a depășit de obicei pragul de 1.000 în ultimele două săptămâni, potrivit adevarul.ro.

Cine beneficiază de indemnizația pentru carantină

Concediul şi indemnizaţia pentru carantinăse acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de Direcţia de Sănătate Publică.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş transmit faptul că, pe perioada izolării, angajații beneficiază de aceleaşi drepturi salariale ca orice persoană bolnavă.

Câți bani primesc cei care trebuie să stea în carantină

„Direcţia de Sănătate Publică Timiş, prin personalul de specialitate desfăşoară anchetele epidemilogice în cadrul cărora sunt identificaţi contacţii apropiaţi pentru care se dispune măsura carantinei. Asta este termenul conform hotărârii, nu izolare. Persoanele asigurate pentru care s-a instituit această măsură beneficiază de concedii şi indemnizaţii pentru carantină, indiferent de locul în care acesta se instituie”, precizează Cornelia Bubatu, purtătorul de cuvânt al DSP Timiş.

Cine eliberează certificatul de carantină

Documentul este eliberat de către medicii curanţi sau de medicii de familie, după ultima zi a încetării perioadei de carantină, în baza documentului emis de DSP

„Până în acest moment, DSP Timiş a emis 6.165 de decizii de carantinare pentru persoane care intră în definiţia de contacţi”, a mai anunțat Cornelia Bubatu.

Până în prezent,  29.058 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 9 persoane.