Operațiunea a avut caracter secret! Cadavrul controversatului judecător și cleric iranian, care a murit într-un hotel de lux din București, la jumătatea lunii iunie, a fost ridicat, în mare secret, din clădirea INML. Toate elementele legate de acest eveniment au avut caracter secret, la solicitarea expresă a reprezentanților Ambasadei Republicii Iran la București.

În luna iunie, un fost judecător, procuror și cleric iranian a murit după ce s-a aruncat de la etajul șase al unui hotel de pe bulevardul Dacia. Gholem Reza Mansouri era urmărit internațional după ce autoritățile din țara sa îl acuzaseră că a luat o mită în valoare de jumătate de milion de euro.

Urmărit internațional prin Interpol, după ce a fugit din țară, fostul judecător a ajuns în România, după ce, inițial a căutat adăpost în Germania. A fost însă demascat imediat de membrii organizației Jurnaliști fără Frontiere, care îl urmăreau după ce, în Iran, ar fi comis mai multe abuzuri împotriva ziariștilor incomozi pentru regimul de la Teheran și ar fi trimis la închisoare, în doar 24 de ore, numai puțin de 20 de jurnaliști.

În România, fugarul a fost prins și reținut pentru 24 de ore, însă magistrații Curții de Apel București au hotărât că bărbatul poate fi cercetat în libertate, sub control judiciar. Ca urmare, fugarul s-a stabilit într-un hotel de pe bulevardul Dacia.

În ziua morții sale, acesta ar fi trecut pe la Ambasada Iranului, unde ar fi spus că, după ce se termină pandemia de coronavirus, revine în țara natală.

O comisie de la Ambasadă a analizat cadavrul

Gholem Reza Mansouri nu vorbea, însă, serios. Avea deja alte planuri. S-a întors la locul de cazare, a predat camera și după ce s-a asigurat că totul este în ordine, a sărit peste balustradă, de la etajul șase și a căzut în gol, pe lângă scara interioară.

Moartea acestuia a trezit, inițial, o serie de controverse în presa din Orientul Mijlociu. Jurnaliștii iranieni au speculat că românii l-au ascuns pe Gholem Reza Mansouri și au băbat un sac un alt cadavru.

Aceștia au încercat să explice faptul că judecătorul era un om înalt, iar mortul din sacul pe care l-au văzut la televizor părea mai scund. Cadavrul a fost transportat la INML, unde i s-a făcut necropsia. Ulterior, nimeni nu s-a mai interesat de trupul celul decedat, care urma să fie înmormântat pe banii municipalității.

Potrivit unor surse judiciare, la Institutul Medico-Legal a venit, la un moment dat, o delegație de la Ambasada Republicii Islamice Iran, pentru a vedea trupul celui mort. Sursele citate au dezvăluit, că la solicitarea oficialilor iranieni, toate informațiile legate de cadavru au fost clasificate.

Ulterior, acesta a fost ridicat în mare taină din clădirea INML-ului într-un sicriu din zinc și repatriat în Iran.