Gazetarul Cristian Tudor Popescu (CTP) a comentat vineri seară, la Digi 24, hotărârea DIICOT de a clasa parțial dosarul „10 August”. Prin această decizie, șefii Jandarmeriei care au comandat atunci acțiunea trupelor au fost scoși de sub urmărire penală. Gazetarul este revoltat și consideră hotărârea DIICOT un „atentat grav la adresa democrației”.

„Hotărârea, sau, mă rog, decizia procurorilor de la DIICOT în cazul «10 august». Vasăzică, acolo, acei matracaci șefi ai Jandarmeriei, adică Cucoș, Sindile, Chirică, Cazan nu sunt găsiți vinovați de nimic.

Practic, acolo s-a procedat «normal». Este «normal» ce s-a întâmplat – cetățenii bătuți, gazați, udați cu tunurile de apă, intrarea în forță, asaltul asupra masei pașnice de cetățeni a fost făcut eventual de câțiva jandarmi pe care «i-a luat capul» și, individual, s-au năpustit asupra cetățenilor.

Ei primiseră de fapt ordin de la matracacii ăștia șefi, primiseră ordinul să danseze prin piață. Dansuri populare. Și nu l-au executat ordinul asta. Ce să vezi, s-au apucat așa, dintr-o dată, de capul lor, să bată cetățeni. Deci, nu sunt găsiți vinovați, și acest act produs de DIICOT nu este suficient pentru a scoate oamenii în Piața Victoriei.

Acest atentat grav, zic eu, la adresa democrației pe care îl reprezintă hotărârea DIICOT, decizia asta, care validează intervenția brutală împotriva manifestanților pașnici nu este considerată suficient de revoltătoare pentru ca oamenii să iasă în Piață împotriva ei.

În schimb, ies alți oameni care manifestează – e dreptul lor – pentru libertatea de a fi cretini.

Asta există în democrație. În democrație, ai dreptul să fii liber cugetător și de asemenea ai dreptul să liber necugetător”, a declarat CTP la Digi 24.

Procurorii DIICOT au dat, recent, o soluție parțială în dosarul violențelor din 10 august, la aproape doi ani de la protestul diasporei din Piața Victoriei: nu sunt probe că a fost vorba de o tentativă de lovitură de stat, așa cum susținea Jandarmeria Română în plângerea depusă la Parchet, dar nici că ar fi fost pregătită, din timp, reprimarea protestului, așa cum au susținut o parte dintre participanți, care au făcut și plângeri penale în acest caz.

Astfel, șefii Jandarmeriei de atunci au fost scoși de sub urmărire penală, dar cazul nu se închide complet: există informații, în cazuri punctuale, că unii jandarmi au acționat cu violență împotriva protestatarilor, fără acoperire legală, așa că vor fi investigați pentru purtare abuzivă de procurorii militari.

Ludovic Orban, după clasarea dosarului „10 august”: „Este o decizie care m-a întristat. Nu o înţeleg”

Ludovic Orban a reacționat la decizia procurorilor DIICOT privind clasarea dosarului „10 august”. Premierul României a declarat că l-a întristat decizia și că nu o înțelege.

„Este o decizie care m-a întristat, o decizie pe care nu o înţeleg, o decizie care este contrară a ceea ce au păţit toţi protestatarii din Piaţa Victoriei şi contrară a tot ceea ce au văzut la televizor oamenii. Cred că există posibilităţi de a schimba lucrurile”, a declarat Orban, vineri, la sediul MAI, întrebat despre decizia dată de procurorii DIICOT în dosarul „10 august”.

Cristian Tudor Popescu, despre bolnavii de Covid-19 care cer externarea: „Îţi vine să-i dai dracului pe ăștia”

CTP a avut un mesaj dur, tot vineri seară și la același post de televiziune, și la adresa românilor infectați cu coronavirus care cer externarea din spitale.

„Îţi vine să-i dai dracului pe ăstia care cer externarea din spital. Păi, n-ai vrut tu să pleci, că te torturăm aici? Te scapă avocata poporului… La un moment dat îţi vine să-i dai dracului, să-ţi iei câmpii. Medicii nu au voie să facă asta, trebuie să strângă din dinţi, să-i trateze chiar şi pe indivizii care îi jignesc, care chiar îşi bat joc, cărora nu le pasă nici de ei nici de alţii“, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi 24.