Călin Popescu Tăriceanu, într-un atac furibund la adresa actualei conduceri a statului, transmite un mesaj clar românilor: „Nu cedați libertatea în mâinile unor guvernanți inconștienți care își vor bate joc de ea!”. Răbufnirea liderului ALDE are legătură cu modul în care a fost redactată și trimisă la vot în Parlament controversata lege a carantinării obligatorii.

„Nu democrației cu jumătate de normă!”, este titlul unui articol postat de Tăriceanu pe contul personal de Facebook.

Fostul partener de guvernare al social-democraților își începe astfel textul: „Recunosc, am încercat să găsesc motive să votez legea carantinei trimisă de Guvern la Parlament! Am sperat că modificările din comisiile juridice o vor face mai… votabilă! Din păcate, legea trimisă la Parlament de un guvern (considerat) liberal a fost scrisă atât de strâmb și de periculos încât nu au putut fi făcute minuni!”.

Tăriceanu spune că și-a dorit să voteze această lege „pentru a nu le mai lăsa lui Iohannis și «Guvernului Meu» prilejul să-i mintă pe români și să folosească drept scuză pentru incompetența lor manipularea preferată cum că Parlamentul e cel care stă în calea luptei cu virusul. Dar nu am putut! Nu am putut accepta că tot poporul român este considerat apriori unul de inconștienți a cărui preocupare principală este răspândirea virusului în comunitate”.

Liderul ALDE, sfaturi pentru liberali

Liderul ALDE le reproșează liberalilor modul în care au redactat legea respectivă: „(…) internarea cu forța, chiar și doar pentru 5 minute, nu pentru 48 de ore, cum este în lege, este tot un fel de arest preventiv. Și ajungem din nou la democrația cu jumătate de normă pe care guvernul Orban-Iohannis vrea să ne-o impună!

Ca să nu mai spunem că legea este total inaplicabilă! Ce o să facă guvernul? O să pună la fiecare spital o echipă de mascați care să țină pacienții cu forța în pat? Îi transformăm pe doctori în luptători de sumo care se luptă cu pacienții pentru a-i imobiliza? Vă gândiți la scenele absolut sfâșietoare pe care le vom vedea? Vă gândiți la drama românilor care vor fi ținuți cu forța în spital?”.

Criza din sănătate nu are drept soluție „arestarea” libertăților cetpțenești, pe care „oricum ni le-au călcat în picioare pe timpul stării de urgență”, mai crede Tăriceanu. Corect ar fi „să se lucreze la prevenția răspândirii virusului. Să aducă măștile pe care legea îi obligă să le dea familiilor vulnerabile, să schimbe campania de comunicare în care au băgat sute de milioane de lei în una care să conteze pentru români! Și mai ales să înceapă să respecte ei primii legile pe care le dau!”.

În concluzie, Călin Popescu Tăriceanu le atrage atenția românilor că riscă să își cedeze libertatea „în mâinile unor guvernanți inconștienți care își vor bate joc de ea. Așa cum deja au mai făcut-o!”.