Pandemia de COVID-19 riscă să șteargă cu buretele zeci de localuri din București. Sub pretextul organizării unui botez în luna august, reporterii speciali Gândul.ro au contactat mai multe restaurante din Capitală.

Deși unii retaileri din domeniul HORECA vor să devieze de la cadrul legal, majoritatea agenților economici respectă regulile de distanțare fizcă. Ofertele variază, însă majoritatea nu acceptă mai mult de 20 de invitați în interior. Cei mai mulți vând ofertele în spațiul exterior al localului.

Cu toate acestea, la unele localuri număr invitaților variază. Unele restaurante sunt dispuse să primeasă  în interior un număr mai mare decât prevede legea (20), în timp ce alții respectă temeinic.

Dispuși să încalce legea

Spre exemplu, într-un caz a fost admis un număr de 64 de locuri în interior pentru un ipotetic botez pe care am pretins că am vrea să-l organizăm în august, iar un alt local ne-a permis și un număr de 80 de invitați în exterior. Deși maximul de persoane în interior la un eveniment privat este de 20, un reprezentant al  unui restaurant ne-a comunicat că a acceptat toate contractele pe un minimum de 40 de persoane în interior.

Ofertele de meniuri au rămas la fel, chiar dacă avem peste jumătate de milion de șomeri,  iar veniturile majorității populației s-au diminuat. Doar doi manageri de localuri au fost dispuși să negocieze o ofertă în funcție de tipul de meniu ales. Per total, reprezentanții HORECA își mențin aceleași prețuri. În timp ce majoritatea zilelor de sâmbătă sunt rezervate, duminicile încă își așteaptă clienții.

Majoritatea persoanelor care aveau planificate evenimente pentru lunile mai și iunie le-au decalat pentru august și septembrie, așa că solicitările sunt mari.

Prețurile nu au scăzut

Meniurile variază între 45 și 60 de euro în funcție de restaurant. Pe lângă felurile principale de mâncare, prețul asigură și un DJ la unele restaurant, un candy-bar și un open bar.

Majoritatea patronilor au fost deschiși să ofere informații despre organizarea tuturor tipurilor de evinemente ținând cont de regulile pandemiei,  chiar dacă unii au fost dispuși să încalce legea. De altfel, speranțele lor comune se concentrează în jurul lunii august când aceștia speră la condiții  suplimentare de relaxare.

Potrivit măsurile din prezent, evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane. Evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.