DIICOT a anunțat că 16 persoane au fost trimise în judecată în dosarul „Cocaina de la Marea Neagră”. Acestea sunt acuzate că au plasat, în luna martie a anului trecut, peste 3 tone de cocaină în apele teritoriale ale României, de unde drogurile urmau să fie preluate şi trimise în Europa de Vest.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, cele 16 persoane au fost trimise în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni grave, trafic internaţional de droguri de mare risc, trafic ilicit de droguri de mare risc, dare de mită, luare de mită şi fals în declaraţii în formă continuată.

Procurorii susţin că în cadrul operaţiunii numită „Grimm Brothers” a fost investigată o grupare implicată în transportul de droguri de mare risc pe cale maritimă, până în apele teritoriale româneşti, respectiv Marea Neagră – Delta Dunării cu destinaţie finală ţări din Balcanii de Vest, dar şi ţări din Europa de Vest, Olanda, Belgia şi Spania.

Drogurile, luate de la „Sheik-ul”

Gruparea a fost constituită în perioada ianuarie-martie 2019 pentru a transporta cocaină din Brazilia, Portul Belem, furnizată de un libanez cu reşedinţă în Brazilia, zis „Sheik-ul”, iar ulterior de a extrage această cantitate de cocaină din apele teritoriale româneşti ale Mării Negre şi de a o preda persoanelor din cadrul grupării infracţionale responsabile cu transportul acesteia spre ţări din Europa de Vest şi Balcanii de Vest, în vederea plasării pe pieţele din Europa.

Potrivit rechizitoriului, drogurile au fost colectate de Sheik din ţările producătoare din America de Sud (Bolivia, Columbia, Peru). Acesta ar fi trimis cocaina în Româniala cererea Balkan Cartel, condus de un spaniol numit „Şeful”, care a contactat grupări care să recupereze şi să transporte marfa. În acţiune erau implicaţi mai mulţi cetăţeni spanioli şi români.

Din probe a rezultat că prima navă a încărcat în Portul BELEM –Brazilia la data de 09.02.2019 pornind spre Constanţa, încărcătura constând inclusiv în cantitatea de 3 tone cocaină, care trebuia să ajungă în Europa, România. Responsabilă pentru plasarea cocainei a fost o persoană aflată în conexiune strânsă cu inculpatul N.J.N.E. (cunoscut drept SHEIK-UL)”, se arată în comunicat.

De introducerea drogurilor în România s-au ocupat 15 persoane.

„În România, inculpaţii au cumpărat două bărci de viteză, un autoturism de teren, au închiriat 6 autoturisme ( de teren şi transport marfă tip dubiţă) precum şi două pensiuni în zona Deltei Dunării, pe Braţul Sfântul Gheorghe, judeţul Tulcea pentru a desfăşura activităţi de recuperare din apele teritoriale ale României a cocainei şi aducere pe uscat cu cele două bărci cumpărate. Operaţiunea de recuperare a fost întreruptă de faptul că una dintre bărci, ce conţinea cantitatea de aproximativ 1.040 kg cocaină, s-a răsturnat în zona plajei din localitatea Sf.Gheorghe, judeţul Tulcea, moment în care autorităţile s-au sesizat şi au fost demarate investigaţiile în cadrul operaţiunii „Grimm Brothers”, mai arată procurorii.

Transportul cocainei a fost preluat de către şoferii unor TIR-uri, respectiv doi cetăţeni sârbi arestaţi preventiv în altă cauză a Biroului Teritorial Tulcea, care au fost coordonaţi de către o grupare de criminalitate organizată de cetăţeni sârbi care au ramificaţii în Olanda, Spania, Belgia şi America de Sud.

„Se impune menţiunea că, dată fiind puritatea (gradul de concentraţie deosebit de ridicat, în jur de aproximativ 90%) cocainei depistate (1.797,399 kilograme în total), valoarea de piaţă a acesteia este de aproximativ 200.000.000 euro en gros, respectiv aproximativ 600.000.000 euro en detail, astfel cum rezultă şi din datele furnizate de către Agenţia Naţională Antidrog, potrivit Raportului anual cu privire la
traficul şi consumul de droguri în anul 2018 în România”, se mai arată în comunicat.

Din probe a rezultat că 300 de kilograme de cocaină a rămas în Turcia, o cantitate s-a pierdut în mare, iar o cantitate a fost scoasă din ţară cu destinaţia Serbia, la scurt timp după răsturnarea bărcii în zona plajei Sf. Gheorghe.

Doi poliţişti rutieri, cercetaţi pentru luare de mită şi fals în declaraţii

Doi dintre inculpaţi, poliţişti rutieri la IPJ Ilfov, sunt cercetaţi pentru luare de mită şi fals în declaraţii, după ce au primit câte 1.000 de euro. Banii au fost primiţi pentru a nu întocmi dosar penal unui suspect pe care
l-au prins în trafic conducând cu permis necorespunzător categoriei un autoturism ce tracta o remorcă pe care se afla ambarcaţiunea în care se găsea cantitatea de aproximativ 3 kg. cocaină, din marfa recuperată
din apele Mării Negre.

Potrivit procurorilor, liderul grupării, Sheik-ul, este unul dintre cei mai cunoscuţi traficanţi/distribuitori de droguri din America de Sud. El nu a recunoscut săvârşirea infracţiunilor cu ocazia audierii efectuate de către procurorii DIICOT în Brazilia. Potrivit informaţiilor transmise de către Interpol Brazilia, el este închis în Brazilia, în Penitenciarul „Paulo Luciano Campos” din statul Sao Paulo, oraş Avare, fiind condamnat la o pedeapsa de 22 ani închisoare pentru trafic de droguri.