Premierul Ludovic Orban a transmis, vineri, un avertisment operatorilor economici și organizatorilor de evenimente de pe litoral, la începutul weekendului.

Întrebat despre măsurile planficate pentru weekend pentru ca stațiunile să nu fie transformate în focare de infecție, Ludovic Orban a declarat: „Controale la sânge, care să ducă la amendarea tuturor celor care nu respectă legea și inclusiv la suspendarea unor autorizații de funcționare pentru agenții ecomomici, organizatori de evenimente care în mod sistematic încalcă legea”.

Petrecerile în cluburile de la malul mării, fără păstrarea distanței fizice și fără respectarea normelor sanitare, au fost la ordinea zilei în ultimele weekend-uri.

„Patronilor le transmit de pe acum mesajul că, dacă nu se potolesc, vom închide aceste cluburi

„Sunt deja câteva cluburi care parcă se cer singure – nu le dau numele astăzi, dar le știe toată lumea – și care patronilor le transmit de pe acum mesajul că, dacă nu se potolesc, vom închide aceste cluburi”, a transmis premierul, aflat în vizită la șantierul Podului suspendat peste Dunăre prin Măcin – Smârdan.

„Noi suntem pe șantier, obiectul nostru este să mobilizăm toate instituțiile statului care au atribuții în bătălia cu COVID-ul, de asemenea, să aducem alături de noi pe toți actorii instituționali, indiferent dacă sunt din zona publică sau din zona privată și, nu în ultimul rând, cetățenii să îi aducem alături de noi să revină la responsabilitatea care a caracterizat comportamentul românilor în prima parte a pandemiei”, a răspuns premierul la întrebarea privind posibilitatea reintrării în stare de urgență.

„Ne vedeți pe șantier, obiectivul nostru este să nu mai luăm nicio măsură care să afecteze negativ economia. Să ținem toate șantierele deschise, să punem în practică programul de relansare economică, prin investiții, prin susținerea companiilor, prin măsurile active de susținere a angajaților, astfel încât românii să nu sufere de pe urma epidemiei, companiile să nu sufere de pe urma epidemiei, să generăm o dinamică economică care să permită cât mai rapid reluarea unei creșteri economice rapide”, a subliniat Ludovic Orban.

Premierul a evitat să răspundă la întrebările jurnaliștilor privind un eventual nou val de relaxări din data de 15 iulie. România este până săptămâna viitoare în stare de alertă, măsură prelungită de Guvern, începând cu data de 17 iunie, pentru 30 de zile.

Joi s-a anunțat un nou record de noi infectări cu noul coronavirus. Astfel, doar în ultimele 24 de ore anterioare informării de la ora 13:00 a Grupului de Comunicare Strategică au mai fost identificate alte 614 cazuri de coronavirus, după cele 555 de miercuri. Alte 17 persoane au decedat de la ultimul bilanț oficial. În același inteval a fost atins recordul de cazuri active: 7.986.