Șeful statului a transmis azi, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, că nu își dorește reinstituirea măsurii administrative a stării de urgență, dar că, „dacă situația se înrăutățește și nu găsim altă cale, atunci putem să revenim la măsuri mai restrictive”.

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că situația epidemiologică în care se află România este foarte îngrijorătoare și că așteaptă recomandările specialiștilor

Întrebat de jurnaliști, la finalul vizitei la Institutul Cantacuzino, dacă s-a stabilit un prag, un număr de cazuri care să conducă la reintroducerea stărea de urgență, un „scenariu negru”, șeful statului a răspuns că se bazează și s-a bazat în toată această perioadă pe ceea ce recomandă specialiștii.

„Este destul de greu de imaginat cum ar arăta o nouă fază de relaxare”

„Există comisii ale specialiștilor, ei trebuie să analizeze evoluția pandemiei și ei trebuie să vină la politicieni pentru anumite măsuri care se impun de la caz la caz. Este foarte clar că situația în care ne aflăm acum este foarte îngrijorătoare. Sunt în contact și cu guvernanții, și cu specialiștii, și deocamdată credem că, împreună cu românii, avem puterea să respectăm normele și să nu trecem în faze mai complicate administrativ, cum ar fi starea de urgență. Dar, sigur, dacă situația se înrăutățește și nu găsim altă cale, atunci putem să revenim la măsuri mai restrictive. Încă o dată, eu nu îmi doresc acest lucru, cred că nici românii nu-și doresc acest lucru, haideți să respectăm normele în vigoare!”, a declarat șeful statului.

„Este clar că în acest moment, când numărul cazurilor este în creștere – noi ne-am așteptat sincer să intrăm într-o fază de descreștere, nu s-a întâmplat – în situația în care crește numărul de bolnavi, este destul de greu de imaginat cum ar arăta o nouă fază de relaxare”, a răspuns Iohannis la întrebarea privind eventualitatea ca să nu urmeze noi măsuri de relaxare.

Întrebat daă starea de alertă, care expiră într-o săptămână, va fi prelungită în orice condiții, șeful statului a spus: „Asta este încă o discuție care se poartă”.

De asemenea, Klaus Iohannis a vorbit și se eventualitatea eliminării unor măsuri de relaxare, care, în analiza specialiștilor, se dovedesc că au dus la creșterea numărului de cazuri, așa cum anunțase inițial: „Asta aștept să îmi spună experții și specialiștii, și atunci vom analiza ce măsuri politice trebuie luate”.

Klaus Iohannis a atras atenția anterior asupra necesității adoptării unei legislații eficiente și constituționale pentru a putea gestiona pandemia.

România este până săptămâna viitoare în stare de alertă, măsură prelungită prin Hotărârea Guvernului nr 476/2020, publicată în 16 iunie, începând cu data de 17 iunie, pentru 30 de zile.

În ultimele 24 de ore s-a înregistrat un număr-record de cazuri noi de infecții cu noul coronavirus, 555. Până astăzi, 8 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.175 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.284 au fost externate, dintre care 20.799 de pacienți vindecați și 1.485 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.