Romeo Ursu, zis „Boenică”, liderul interlop urmărit internațional, care, timp de mai bine de zece ani și-a bătut joc de anchetatorii români, din sufrageria luxosului său apartament din Iordania, programase un ultim spectacol prin care dorea să umilească autoritățile într-un mod în care, cel puțin în România, nu s-a mai întâmplat niciodată. Planurile acestuia au fost, însă, date peste cap de procurorii DIICOT care îl suspectează că devenise liderul unei grupări care falsifica permise de conducere. Aceste documente ar fi ajuns la zeci de români care habar nu au să conducă și care au provocat o mulțime de accidente rutiere.

Cunoscut sub numele de „Boenică”, Romeo Ursu face parte din prima generație de interlopi care s-au impus după Revoluție. Considerat eminența cenușie din spatele lui Fane Spoitoru, Romeo Ursu nu s-a remarcat niciodată drept un infractor violent. Era însă extrem de inventiv atunci când era vorba despre înșelăciuni ori alte infracțiuni de natură economică.
Condamnat la zece ani de închisoare într-un dosar care privește o fraudă imobiliară, „Boenică” a fugit din țară și s-a refugiat în Iordania, stat care nu are un acord de extrădare cu România.

BOENICA

Pregătea un spectacol pe aeroport

Printre arabi, fugarul român a prosperat și s-a stabilit cu toată familia într-o locuință de lux. Acesta a început apoi să posteze pe un site de socializare imagini din mai multe locații de lux, la care a adăugat și mesaje transmise în batjocură, destinate anchetorilor români.
După 12 ani de exil, Romeo Ursu, care figurează încă pe site-ul Poliției Române la categoria „most wanted”, a anunțat, pe Facebook, că fapta de care este acuzat s-a prescris și a lăsat de înțeles că intenționa să revină în țară.
Surse din anturajul lui „Boenică” au dezvăluit, că liderul interlop își dorea foarte mult să revină acasă, în condițiile în care se simțea singur, fiind foarte legat de prietenii săi din țară.
Numai că, spun sursele citate, acesta nu vroia ca întoarerea sa să treacă neobservată. „Boenică” plănuia să-și anunțe revenirea pe Facebook, în așa fel încât să fie sigur de faptul că presa îl va aștepta la aeroport, unde urma să apară îmbrăcat în haine tradiționale arăbești. La fel și restul membrilor familiei sale! În plus, pentru mai mult divertisment, acesta ar fi decis să răspundă, la întrebările puse de reprezentanții presei, în limba arabă.

Avea o fabrică de permise de conducere false

Planurile de reîntoarcere i-au fost, însă, date peste cap de procurorii DIICOT, care au ridicat, marți dimineață, 79 de persoane după ce au descins la 61 de adrese, din București și opt județe.
Conform unor surse DIICOT, „Boenică” își pusese pe picioare o grupare care, cu ajutorul unor falsuri, a ajutat zeci de persoane să obțină, în mod ilegal, permise de conducere.
Pentru suma de 3.000 de euro, clienții primeau permise de conducere străine false. Cu acestea, se prezentau apoi la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor, unde primeau, în schimb, permise românești valabile.
Procurorii și polițiștii specializați în combaterea crimei organizate au identificat, până acum, cel puțin 50 de suspecți care ar fi apelat la „fabrica de permise” condusă de urmăritul internațional. Pentru că nu știau să conducă, numți dintre aceștia ar fi comis o mulțime de accidente rutiere.