Continuă ”războiul” declanșat în urma controversatei licitații organizate de Ministerul Sănătății pentru achiziționarea a 115 milioane de măști medicale. ”Afacerea momentului” în România a intrat într-o nouă fază tensionată. La Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a fost depusă o contestație prin care Ministerul Sănătății este acuzat că a favorizat firma de imobiliare ”Naguma Medical Supply”. 

După depunerea respectivei contestații (CITEȘTE DETALII AICI), Ministerul Sănătății a contraatacat rapid, trimițând către C.N.S.C. un punct de vedere prin care susține că este ”acoperit” cu privire la atribuirea licitației.

Acuzații în lanț: ”Așa-zisa economie realizată la bugetul de stat nu este reală”

Ministerul arată așadar că, potrivit ”caietului de sarcini”, criteriul de atribuire a fost ”cel mai bun raport calitate-preț” și nu prețul cel mai scăzut. Atenția este acum ”mutată” – eronat – doar asupra prețului cel mai scăzut, respectiv pretului unitar de 0,64 lei/masca ofertat de NAGUMA MEDICAL SUPPLY, ignorându-se importanța esențială a celorlalti doi factori de evaluare: “termenul de livrare” si “cantitatea ofertată”. 

Surse din Ministerul Sănătății declară  – că firma contestatoare susține, de cealaltă parte, că încă din acest punct a fost vorba despre o eroare a părții contractante, tocmai fiindcă “termenul de livrare” si “cantitatea ofertată” – ceilalți doi factori prezenți în ”ecuație”, alături de ”preț” –  ”NU au fost analizați în mod corespunzător de Comisia de Evaluare”.

”Ministerul Sănătății, prin Punctul de vedere comunicat (…), atrage atenția CNSC doar asupra așa-zisei “economii” realizate la bugetul de stat, în valoare totală de 9.200.000 lei, reprezentând diferența întreprețul ofertat de ocupantul locului 2 (n.red. – firma contestatoare) și ocupantul locului 1 (NAGUMA MEDICAL SUPPLY), aceastadiferență nefiind reală, pentru ca proceduranu s-a desfășurat având în vedere prețul cel mai mic”, se precizează în replica trimisă de firma contestatoare la C.N.S.C.

”Autoritatea contractantă încearcăsă minimizeze importanțacelorlalți doi factori de evaluare (“termenul de livrare” și“cantitatea ofertată”), scoțând înevidență doar importanțacomponentei financiare a ofertei (”prețul cel mai scăzut”), fără a avea în vedere aspectele de ordin tehnic”

”Nu s-a urmărit în mod direct achiziția măștilor la o valoare mică”

Chiar dacă Ministerul Sănătății pune accent pe ”prețul cel mai scăzut”, criteriul de atribuire care fusese stabilit nu ”urmărea” – în mod direct – achiziționarea unor măști medicale al căror preț era mic (0,64 lei/mască, preț oferit de ”Naguma Medical Supply”). De fapt, era vorba despre o sumă maximă care putea fi ”disponibilizată” pentru respectivul ”acord-cadru”, ceea ce spulberă acum apărarea construită de minister.

”Prin criteriul de atribuire stabilit, NU s-a urmărit în mod direct achiziția MĂȘTILORla o valoare mică, ci achiziția acestora la o valoare ce se încadrează în suma maximă ce poate fi disponibilizată pentru acest Acord-cadru, cu garanția că ofertantul câștigătorare, din punct de vedere tehnic, o abordare profesionistă, angajamentele din cadrul propunerii reprezentând caracteristici tehnice conform caietului de sarcină șiimplicit o asigurare că vor fi atinse obiectivele proiectului (aprovizionarea populației defavorizate cu măști medicale de protecție)”, se arată în răspunsul trimis de firma contestatoare către Consiliuliului Național de Soluționarea Contestațiilor.

Comisia de evaluare eraobligată să solicite clarificări”

Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că, pe de altă parte, nu aveau competența de verifica și stabili ”capabilitatea” firmei ”Naguma Medical Supply” de a livra cele 115 mil. măști medicale. Bineînțeles, firma contestatoare reacționează și oferă un răspuns de-a dreptul usturător Ministerului Sănătății. Ea susține că această Comisie de evaluare din minister avea, desigur, ”obligația de a solicita clarificări referitoare la ”capabilitatea de producere” a respectivelor măști medicale.

”Autoritatea contractantă susținecă nu avea niciun fel de competență în a verificacapabilitatea ofertantei Naguma Medical Supply de a produce, importa și livra produsele ofertate în termenul asumat de 7 zile. Învederăm CNSC că orice Comisie de evaluare are în componențăatât juriști, economiști, cât șireprezentanți tehnici (în cazul de față specialiști ANMDMR) și eraobligată să verifice veridicitatea celor asumate prin ofertă, solicitând clarificări”

”Necorelarea ofertei tehnice cu ofertafinanciară”

Mai mult, contestatoarea subliniază că termenul de livrare este vădit nerealist, dar că membrii comisiei s-au ”făcut că nu observă”.

”NAGUMA MEDICAL SUPPLY SRL le-a depus la propunerea tehnică (declaratiile celor trei producători chinezi ofertați), documente care nu pot fi ignorate de Comisia de evaluare și care făceau dovadadoar a capabilitatii de producere și NU de livrare a unei cantități de 67 milioane măștiîn termenul de 7 zile asumat. Aceste declarații de la cei trei producători chinezi conduc automat către o necorelare a ofertei tehnice cu oferta financiară, aspect pentru care Comisia de evaluare era obligată săsolicite clarificări”, precizează reprezentanții firmei care contestă postura de câștigătoare a firmei ”Naguma Medical Suplly”.

Termenul de livrare al măștilor medicale, subiect ”sensibil” și esențial

Firma ”Naguma Medical Supply” – desemnată câștigătoare a licitației, în pofida tuturor semnelor de întrebare – s-a angajat să livreze măștile medicale într-un termen de 7 zile, iar firma contestatoare spune că acest este un termen nerealist, argumentând prin aceea că ”Naguma” nu avea pe stoc nicio mască, în consecință ar fi fost imposibil să livreze numărul de 115 milioane de măști într-o săptămână.

Ministerul Sănătății se apără arătând că și alte firme ofertante (de pildă, SAPE) au transmis termene de livrare mai scurte – chiar două zile -, doar că acest argument este desființat de firma contestatoare. SAPE avea pe stoc deja măștile, ceea ce schimbă, instantaneu, toate datele problemei.

”În privința termenului de livrare de 7 (șapte) zile, ne menținem opinia că acest termen este nerealist și mincinos. Autoritatea contractantă argumentează că NU a solicitat clarificări ofertantului NAGUMA MEDICAL SUPPLY, deoarece au existat oferte finale depuse de mai mulți operatori economici care au conținuttermenele de livrare de una-douăzile, pentru cantități semnificative de marfă, în acest sens dândexemplu pe (…), care s-a angajat să livreze cantitatea maximă a Acordului cadru, de 115 milioane măști, în două zile”.

Mai mult, ”Naguma Medical Supply” a și recunoscut, în presă, că nu deține înRomânia nicio mască medicală cu 3 pliuri de tip II, pentru a fi livrată către Ministerul Sănătății.

”Rugăm CNSC să observe că toți operatorii economici care au ofertat termene foarte scurte de livrare, au făcut-o deoarece dețindeja pe stoc cantitățile de măști ofertate, SPRE DEOSEBIRE de NAGUMA MEDICAL SUPPLY SRL, care recunoaște prin Comunicatul de presă din 26 Iunie 2020 că“nu are în prezent în România nicio mascămedicală cu 3 pliuri de tip II, pentru a fi livrată către Ministerul Sănătății.” Prin urmare, Comisia de evaluare, cunoscând căNAGUMA MEDICAL SUPPLY nu are pe stocnicio bucată din produsul ofertat și că și-a asumat termenul de livrare de 7 zile, ERAOBLIGATĂ să ceară clarificări ofertantei înprivința demonstrării capacității de executare a contractului”, acuză reprezentanții firmei care contestă licitația pentru cele 115 milioane de măști medicale.