Programe economice s-au mai tot văzut, conținutul lor se cam știe, noutatea de data asta e suma proeminentă și frumos rotunjită care a fost scoasă la înaintare: 100 de miliarde de euro. Nu e clar de unde ar urma să vină banii, dar să presupunem că se vor găsi cumva. Bine, dar mai departe de atât?

Punctele bune:

  • Chiar dacă majoritatea proiectelor fac parte dintr-un binecunoscut canon al investițiilor publice, s-a făcut o minimă selecție. De exemplu, nu apare eternul canal Dunăre-București, ceea ce e un semn bun.
  • Jumătate din bani sunt alocați infrastructurii de transport, adică exact zona în care România stă cel mai prost și unde presiunea publică pentru rezolvare este cea mai mare.
  • Există sume, chiar dacă relativ modeste, pentru stimularea antreprenoriatului în agricultură și industria alimentară.
  • Este reluată ideea înființării unui fond suveran de investiții, care se poate dovedi util. „Banca de dezvoltare” nu este nici ea o idee rea în sine, dar înființarea este mult mai complicată iar modul de funcționare ulterioară… de-a dreptul îndoielnic.

Punctele rele:

  • Nu există vreo lămurire specifică despre cum vor fi folosiți mai exact banii de la Comisia Europeană (20 de miliarde € granturi și încă 13 miliarde € credite cu dobândă mică), care sunt proiectele suplimentare care devin posibile și care sunt eventualele constrângeri date de accesarea acestor bani.
  • Proiectele mari nu sunt ierarhizate sau prioritizate în vreun fel și nici nu există un calendar exact. Politic, ar fi avut sens chiar și o asumare de tipul: „iată o listă scurtă a proiectelor pe care noi ca partid vrem să le facem (iar opozanții noștri nu prea) și care vor fi gata la datele x, y, z.
  • Unele bazaconii au fost copiate parcă din programul PSD, ca de exemplu „spitalele regionale” sau „metroul Otopeni”.
  • Nu exsită politici fiscale complementare măsurilor de sprijin. Majoritatea contribuabililor vor plăti în continuare taxe împovărătoare în vreme ce unii privilegiați capătă ajutoare de stat, salarii decontate și alte forme de bani gratis.