MINISTERUL SĂNĂTĂȚII DIN ROMÂNIA NU A DEMARAT NICI MĂCAR NEGOCIERI.

Lupta împotriva noului coronavirus se duce pe toate ”fronturile”, în prima linie aflându-se medicii care depun eforturi uriașe pentru a salva viețile celor infectați. Dar, la rândul lor, savanții rămân în laboratoarele performante pentru a încerca să descopere vaccinul-minune care să învingă ”ucigașul nevăzut”.

Producătorul britanic AstraZeneca a semnat deja un contract cu mai multe guverne europene, pentru a furniza 400 de milioane de doze ale unui potențial vaccin care să învingă noul coronavirus, a anunțat agenția Reuters. Cercetările se află în stadiu avansat – vaccinul intrând, în prezent, în testele clinice -, iar reprezentanții companiei au anunțat că acest vaccin produs în laboratoarele Universității Oxford ar putea fi livrat până la sfârșitul acestui an.

Acces echitabil tuturor țărilor participante din Europa, dar…

Surpriză, însă, la București! Surse din sistemul medical au declarat că Ministerul Sănătății din România nici măcar nu a început negocierile pentru achiziționarea acestui potențial vaccin revoluționar.

Potrivit informațiilor obținute de reporteri La Alianţa Europeană pentru Vaccin (IVA) – grup format din Franţa, Germania, Italia şi Olanda – a semnat un contract cu compania AstraZeneca pentru livrarea dozelor anti-Covid, numai că Ministerul Sănătății n-a manifestat niciun interes, deocamdată, față de acest vaccin.

Prin acordul semnat, Alianţa Europeană pentru Vaccin (IVA) urmărește să accelereze furnizarea vaccinului și să îl pună la dispoziția altor țări europene care doresc să participe la inițiativă. IVA se angajează să asigure un acces echitabil tuturor țărilor participante din Europa. AstraZeneca continuă să construiască o serie de lanțuri de aprovizionare, în paralel, în întreaga lume, inclusiv pentru Europa.

”Sperăm să facem vaccinul disponibil pe scară largă și rapid”

Pe de altă parte, compania încearcă să extindă capacitatea de producție în continuare și este deschisă să colaboreze cu alte companii pentru a-și îndeplini angajamentul de a sprijini accesul la vaccin fără vreun profit în timpul pandemiei.