Unul dintre cei mai importanţi traficanţi de cocaină din Brazilia, dat în urmărire de peste 20 de ani, a fost arestat în Mozambic, potrivit poliţiei braziliene, care a subliniat extinderea tot mai mare la nivel global a bandei First Capital Command (PCC), transmite Reuters, conform news.ro.

Gilberto Aparecido dos Santos, supranumit “Fuminho”, era urmări de peste 20 de ani, înainte de a fi capturat luni la Maputo. Dos Santos era unul dintre cei mai căutaţi fugari din Brazilia, a anunţat poliţia braziliană într-un comunicat.

Prizonierul era considerat cel mai important furnizor de cocaină al unei bande care îşi desfăşoară operaţiunile în Brazilia şi care este responsabilă de trimiterea a tone de droguri în mai multe ţări.

Capturarea  lui dos Santos în Africa este un semn al dezvoltării reţelei internaţionale a bandei PCC.

Formată iniţial ca o bandă în închisoare în Sao Paulo, PCC a devenit cea mai mare reţea infracţională din Brazilia şi livrează cantităţi tot mai mari de cocaină în străinătate, în special în Europa şi Africa.

Reuters a relatat în martie că Brazilia a devenit unul dintre principalii furnizori de cocaină în Europa, transformânnd rolul avut de această ţară în comerţul transatlantic cu droguri.

Potrivit poliţiei, operaţiunea de capturare a lui dos Santos a implicat Administraţia pentru Droguri din SUA, Departamentul de Justiţie al SUA şi poliţia din Mozambic.

Poliţia federală braziliană îl mai acuză pe dos Santos că finanţează un plan de salvare a şefului PCC Marcos Willians Camacho, sau “Marcola”, care se află într-o îmchisoare federală din Brazilia. Planul a determinat autorităţile braziliene să întărească securitatea la închisoarea respectivă, în luna februarie.

Presa locală a scris că dos Santos este ”mâna dreaptă a lui Camacho.