Stăm de patru zile aici, dar nimeni nu a venit să ne facă analizele”


Urmările epidemiei de coronavirus au adus la disperare mai mulți români care s-au întors din Grecia și au fost băgați în carantină de autorități. Www.atacpersoana.ro, vă prezintă,

mărturisiri tulburătoare ale unuia dintre ei.

Sâmbăta trecută, Cristi și alți doi amici cu care a lucrat în Grecia, ca zilier, s-au întors în România. La vamă, au fost anunțați că, în același autocar, s-a aflat și un bărbat din Italia. Prin urmare, au fost plasați în carantină. De când s-au întors în țară, Cristi și colegii lui sunt izolați într-un hotel din Capitală.

„Stăm de patru zile aici, dar nimeni nu a venit să ne facă analizele”

Bărbații se plâng însă de măsurile pe care (nu) le-ar fi luat autoritățile. Unul dintre ei ne-a mărturisit că nu au fost testați de coronavirus, nici în a patra zi de izolare. Mai mult decât atât, bărbații sunt îngrijorați de soarta familiilor lor. După cum susțin, sunt întreținători de familii, iar, în perioada de carantină, nu are cine să aibă grijă de apropiații lor. Și din această cauză cer cu disperare un ajutor din partea autorităților.

”Eu împreună cu doi prieteni ne-am întors sâmbătă din Grecia, acolo unde am lucrat ca zilieri. Pentru că, în autocar, s-a aflat cu noi și un tânăr din Italia, am fost băgați în carantină. Problema stă în felul următor: noi toți suntem întreținători de familii. Soțiile sunt casnice, n-au un venit stabil. Înteleg că trebuie să stăm în carantină, dar cine îmi întreține familia, cine le dă copiilor de mâncare?

Suntem disperați și, pe zi ce trece, nervii sunt întinși la maximum. Nu știu cum să reacționez. Stăm de patru zile aici, dar nimeni nu a venit să ne facă analizele. Nimeni nu ne întreabă de nimic. Vin să ne aducă mâncare, doar atât.  Noi nu avem nevoie de nimic. Dacă am putea, mâncarea pe care o primim noi am trimite-o copiilor acasă. Respectăm aceste măsuri, dar ne îngrijorăm de cei de acasă. Vrem doar să ne lase să stăm izolați la domiciliu”, a declarat Cristian Niculescu.

Cristian Niculescu, românul care își strigă disperarea din carantină

Măsuri dure pentru cei care nu respectă izolarea!

Autoritățile pregătesc măsuri mult mai dure pentru cei care încalcă interdicția și ar putea răspândi noul coronavirus, fiind infectați – și neștiind asta, deoarece sunt încă monitorizați medical și nu au primit primele rezultate ale testelor -, iar premierul Ludovic Orban a transmis, la începutul ședinței de guvern, că va solicita ministrului de Interne să pregătească o ordonanță militară care va reglementa rolul clar al poliției locale. Pe de altă parte, și Ministerul Apărării Naționale este pregătit să intervină, atunci când situația o va cere. 

„Ministerul de Interne să fie pregătit de numărul cetățenilor români care se întorc în țară. Numai în această dimineață au intrat în România peste 3.500 de cetățeni români. Am cerut ordonanță militară pentru respectarea izolării. Va trebui să fiți foarte fermi în impunerea măsurilor decise.

Oricine vine dintr-o zonă carantinată, precum Italia, va intra în carantină, iar cine vine din țările în care există peste 500 de cetățeni diagnosticați cu COVID-19 va trebui să intre în izolare la domiciliu. I-am cerut ministrului de Interne să pregătească o reglementare care să prevadă rolul clar al poliției locale, care trece în subordinea poliției naționale.