30.10.205. Noaptea în care dacă se adunau toate lacrimile românilor, acel incendiu blestemat se stingea imediat. Astfel, el încă arde mocnit și nu mai arde la Colectiv, ci ascuns sau mai puțin ascuns, în inimile românilor. Ne amintim când mai trece un an, mai suspinăm, mai vărsăm o lacrimă, noi, cei care nu am fost arși la propriu, dar ne-au ars sufletele. Ce se întâmplă, însă, cu cei care au ars la propriu și încă le mai arde sufletul. Cei care au rămas cu cicatrici pe inimi, pe față, pe mâini. Cei care poate îi vedem pe stradă, în metrou, la un restaurant și strâmbăm grotesc din nas ca niște ipocriți ce suntem la vederea lor. Și nu știm că sunt cei pe care i-am plâns în noaptea de 30.15.2015. Ce facem cu ei? Cine are grijă de ei, cine îi reintroduce în societatea amară românească? Sunt multe întrebări și foarte puține răspunsuri. Când a reapărut în plan acest subiect, a avut grijă un grup media să politizeze subiectul, tocmai pentru că este rețeta cea mai simplă pentru a denigra și a pune stop subeictelor deranjante. Românul când aude că s-a implicat politicul, e clar, mută canalul tv pe Bianca Drăgușanu. Acolo nu are ce să fie politic. A venit și sentința la ani lumină, o sentință care nu spală nimic, nu alină absolut niciun suflet. Mulți oameni, ani de închisoare, mulți, puțini, drama rămâne. ATAC PERSOANĂ vă prezintă pe larg drama uneia dintre victime. Drama pe care a trăit-o în noaptea de coșmar este teribilă, un adevărat Iad. Însă, drama care a urmat, drama socială, economică, sufletească, este infinit mai teribilă. Apasă cu mult mai mult și face răni mult mai adânci, de cele mai multe ori nevindecabile.
Drama care a început și nu se mai termină

O să-i spunem aleator tânărului care a fost victimă la Colectiv pe inițialele G.M.. Acesta spune în prima parte a confesiunii motivul pentru care se afla în noaptea respectivă la clubul Colectiv. “La data de 30.10.2015 mă aflam în incinta clubului Colectiv, cu ocazia desfășurării concertului lansării de album al trupei, Goodbye to Gravity. Participarea mea la această lansare de album este motivate nu numai de pasiunea pentru muzica rock, ci și datorită relațiilor strânse cu membrii formației”.
La ora 21 a ajuns în club

Victima G.M nu știa că avea să urmeze o noapte, pe care, din păcate, n-o va uita niciodată. “În jurul orei 21 am ajuns în locul respectiv împreună cu alți prieteni. Am asistat la prima parte a concertului care a durat până în jurul orei 22:30. Mă aflam în partea dreaptă a sălii, în spate, la aproximativ 15-20 de metri, de scenă, în imediata apropiere de grupul sanitar. La ora 21:45 a avut loc primul foc de artificii. Pe la orele 22:30 a fost lansat cel de-al doilea foc de artificii, în părțile laterale ale scenei, în dreptul celor doi stâlpi de susținere”, punctat victim G.M.

Artificiile au declanșat Iadul
De acum urmează haosul, urgia, și cele mai grele momente din viața copiilor prezenți în clubul morții. Atificiile au dat startul a ce uram să fie, cea mai neagră noapte din istoria recentă a României. “Stâlpul de susținere din stânga scenei a luat foc. Focul s-a propagat rapid pe tavan, cuprinzând în mai puțin de un minut, întreaga sală. În acel moment, văzând că focul se întețește, am căutat să ies cât mai repede din club. Am reușit să ajung cumva al containerul de la intrare, care avea rolul de anticameră a clubului, în scopul intrării-ieșirii, cât și de garderobă. Din cauza fumului propagat în incinta încăperii am căzut, iar peste mine au căzut de asemenea și alte persoane.”
Blocat sub alte persoane

În acest moment, G.M. era blocat sub alte persoane, amețit de fumul toxic și terorizat de gândul că nu o să poată să iasă din clubul blestemat. Țipetele din jur și panica întăreau starea de teroare și nimic nu prevestea salvarea. “Am reușit să ies de sub grămadă de persoane inconștiente, moment în care s-au deschis ușile și prin pătrunderea în interior a aerului de afară, focul s-a amplificat, provocându-mi numeroase arsuri pe întreg corpul, cap, față, brațe, mâini, simțînd o puternică arsură pe căile respiratorii. După un timp pe care nu îl pot preciza, am reușit să mă cațăr pe oamenii care erau îngrămădiți unii peste alții la ieșirea din container și să mă rostogolesc afară pe caldarâm. ”

INTERVENȚIE “românească” la salvare
Se poate spune că G.M. a trecut peste ce era mai rău. Însă, sistemul din România avea să intre pe rol și drama tânărului avea să continue. Respira, era ieșit din club, dar nu îl lua nimeni cu salvarea. INCREDIBIL! “De pe caldarâm am fost luat de către două persoane pe care nu le cunosc și așezat undeva în partea dreaptă a clubului. Aici am stat un timp, până am fost luat de alte persoane, târât de haine până în piața Bucur, unde se aflau salvările. Am fost urcat într-o salvare doar după o intervenție a unui prieten de al meu care suferise și el arsuri minore. Acesta a făcut presiuni la echipaj și am fost urcat în salvare. ”
S-a trezit în Marea Britanie
Din acest moment, filmul întâmplărilor s-a rupt pentru G.M. Doctorii l-au băgat într-o comă indusă și a devenit conștient la aproape o luna distanță de la tragicul eveniment. “Am fost transportat la Spitalul Universitar udne mi-am pierdut cunoștința. La data de 25.11.2015 mi-a fost întreruptă coma indusă în care m-am aflat vreme de 26 de zile. Precizez că în momentul recăpătării cunoștinței, am aflat că mă aflu la secția de arși a spitalului Din Marea Britanie. Aici am fost spitalizat până la data de 10.12.2015.”
Condamnat la penitență socială
Calvarul pentru G.M. a continuat. Medicii din Insulă i-au dat o veste teribilă. Perioada petrecută în spitalul din țară putea să-i fie fatală. “Din discuțiile cu medicii din Marea Britanie, am aflat că mi-a fost oprită medicația cu antibiotic, întrucât nu răspundeam la această procedură. Totul, di ncauză că am venit din spitalul din România plin de bacterii, de care aceștia mi-au spus că nu au mai întâlnit de 50 de ani și că mi-au fost afectați rinichii. Cât am stat în spitalul din Marea Britanie am suferit mai multe intervenții chirurgicale, la mâini și la cap.”

Drama victimei G.M. continuă și probabil o să rămână cu sechele fizice și psihice pe tot restul vieții. UN lucru al fel de dureros este că G.M. se lovește de imapctu lsocial, de o integrare adecvată în societate după ce a suferit arsuri pe o parte importantă a corpului. SUferă la job-ul de zi cu zi, suferă pe toate planurile unei integrări sociale normale. “Ca uramre a celor întâmplate nu ma iaud cu urechea stângă și mi-au fost afectați nervii senzitivi de la două degete, de la mâna stângă. AM numeroase problem în activitatea pe care o desfășor, zi de zi, la job. În prezent nu-mi mai pot desfășura activitatea la nivelul din trecut și nu pot atrage noi clienți di ncauza stării precare în care mă aflu, fizică, dar mai ales estetică. Nu pot întreține relațiii, legături sociale. Întreaga mea viață social a fost fundamental schimbată și nimic nu va mai fi ca înainte.”, a punctat pe u nton amar, victim Colectiv, G.M.

Sentințele în dosarul Colectiv: 115 ani de închisoare pentru cei 13 inculpați.

Patronii clubului – 11 ani și 8 luni, Piedone – 8 ani și 6 luni Pedepse grele anunțate de Tribunalul București în dosarul Colectiv, la mijlocul lunii decembrie 2019, în care sunt 13 inculpați. În total, aceștia au primit pedepse însumate de 115 ani de închisoare. Fostul primar al Sectorului 4 a fost condamnat la 8 ani și jumătate, în timp ce patronii clubului au primit câte 11 ani și 8 luni.
Decizia nu este definitivă și poate fi contestată.

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu – Piedone a fost găsit vinovat pentru abuz în serviciu privind eliberarea autorizaților de funcționare pentru clubul Colectiv. Procurorii ceruseră în cazul acestuia 15 ani.
Patronii Colectiv au fost și ei condamnați la ani grei de închisoare. George Alin Anastasescu, Costin Mincu și Paul-Cătălin Gancea au fost condamnați la câte 11 ani și 8 luni de închisoare. Procurorii au cerut inițial condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv la câte 12 ani și 10 luni de închisoare, pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.
Condamnarea pompierilor în dosarul Colectiv Antonina Radu – 9 ani și 2 luni George-Petrica Matei – 9 ani și 2 luni În cazul celor doi, procurorii ceruseră pedeapsa maximă prevăzută de legea penală (15 ani de închisoare), fiind acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și uzurpare de calități oficiale.
Pedepse pentru angajații firmei de artificii:
Daniela Ioana Niţă (patron) – 12 ani și 8 luni Viorel Zaharia (artificier) – 9 ani și 8 luni Marian Moise (artificier) – 10 ani Cristian Mihai Niţă (administrator) – 3 ani și 6 luni Anchetatorii cereau instanței ca Daniela Niță, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, să fie condamnată la 14 ani și 6 luni de închisoare.